KRÓTKO O REGIONIE KALABRIA
Kalabria to region w południowych Włoszech, położony na “czubku” włoskiego “buta”. Jest otoczona przez Morze Tyrreńskie na zachodzie i Morze Jońskie na wschodzie. Kalabria słynie z malowniczych krajobrazów, pięknych plaż, gór oraz historycznych miast i wiosek. Stolicą regionu jest Catanzaro, a największym miastem Reggio di Calabria.
Riace Bronzes
To para starożytnych greckich posągów z brązu, które zostały odkryte w 1972 roku w morzu niedaleko miejscowości Riace w Kalabrii. Datowane na około V wiek p.n.e., posągi przedstawiają nagich, brodatych wojowników w naturalistycznym stylu, charakteryzującym się precyzyjnym odwzorowaniem anatomicznych detali i dynamicznymi pozami.
Riace Bronzes są uważane za jedne z najważniejszych przykładów klasycznej greckiej rzeźby i stanowią cenne dziedzictwo starożytnej sztuki.
Gran Sasso, najwyższy szczyt Apeninów jest częścią Parku Narodowego Gran Sasso i Monti della Laga, który jest jednym z największych i najbardziej znaczących obszarów chronionych we Włoszech.
CO ZJEŚĆ W REGIONIE KALABRIA?
W regionie Kalabria można spróbować wielu wyśmienitych tradycyjnych dań m.in. Nduja - pikantna, smarowalna kiełbasa z wieprzowiny i chili, Pasta alla ‘Nduja - makaron z pikantnym sosem na bazie Nduji oraz Agane e Cicciari - tradycyjna zupa z domowym makaronem lagane i ciecierzycą.
PREZENTY Z WŁOCH - KALABRIA
Regiony Kalabrii obfitują w lokalne specjały, które doskonale nadają się na prezenty. Są to m.in. Cipolla Rossa di Tropea - słodka czerwona cebula z Tropei, Peperoncino - suszone, pikantne papryczki, Liquore di liquirizia - likier z korzenia lukrecji oraz Bergamotto - produkty z bergamotki.