KRÓTKO O REGIONIE FRULI – WENECJA JULIJSKA
Friuli – Wenecja Julijska, to region we Włoszech, położony w północno-wschodniej części kraju. Graniczy z Austrią na północy, Słowenią na wschodzie oraz z Morzem Adriatyckim na południu. Jego stolicą jest Triest. Region charakteryzuje się bogatą różnorodnością kulturową i językową, ze względu na wpływy włoskie, słoweńskie, austriackie i friulijskie. Historycznie i geograficznie dzieli się na trzy części: Friuli, Wenecję Julijską oraz Triest.
Zamek Miramare w Trieście
Zamek Miramare (Castello di Miramare), to imponująca rezydencja położona nad Morzem Adriatyckim, około 8 kilometrów od centrum Triestu we Włoszech.
Zamek został zbudowany w latach 1856-1860 na zlecenie austriackiego arcyksięcia Ferdynanda Maksymiliana, późniejszego cesarza Meksyku, oraz jego żony, księżnej Charlotty Belgijskiej.
Gran Sasso, najwyższy szczyt Apeninów jest częścią Parku Narodowego Gran Sasso i Monti della Laga, który jest jednym z największych i najbardziej znaczących obszarów chronionych we Włoszech.
CO ZJEŚĆ W REGIONIE FRULI - WENECJA JULIJSKA?
W tym regionie warto spróbować takich potraw jak Frico (smażony ser Montasio z ziemniakami), Prosciutto (szynka) di San Daniele, Jota (zupa z kiszonej kapusty i fasoli), Gnocchi di Susine (knedle ze śliwkami), Cjarsons (pierogi z mieszanką ziemniaków i szpinaku), Gubana (ciasto z orzechami i likierem), a także znakomite wina jak Friulano i Refosco oraz mocną grappa.
PREZENTY Z WŁOCH - FRULI - WENECJA JULIJSKA
Kuchnia Friuli - Wenecja Julijska jest pełna smaków i aromatów. Specjały z tego regionu idealnie nadające się na prezent. To m.in. alkohole: Grappa lub białe wina Friulano, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio oraz czerwone wina Refosco i Merlot. Słodkości, jak Gubana, a także oliwy, miody i długodojrzewające szynki i sery.