KRÓTKO O REGIONIE ABRUZJA

Abruzja, położona w środkowych Włoszech nad Morzem Adriatyckim, jest regionem znanym z górzystych krajobrazów, w tym masywu Gran Sasso, oraz pięknych plaż. Słynie z unikalnych tradycyjnych potraw jak arrosticini i wysokiej jakości wina Montepulciano d’Abruzzo.

Abruzja, region znany z trufli, dobrego wina i oliwy

Gran Sasso

To średniowieczna forteca położona na wysokości 1 460 metrów nad poziomem morza, w Parku Narodowym Gran Sasso. Jest to jeden z najwyżej położonych zamków w Europie.

Forteca jest znana ze swojej imponującej architektury oraz zapierających dech w piersiach widoków na otaczające góry i doliny.

Była scenerią wielu filmów, w tym znanego „Imię róży”.

Gran Sasso, najwyższy szczyt Apeninów jest częścią Parku Narodowego Gran Sasso i Monti della Laga, który jest jednym z największych i najbardziej znaczących obszarów chronionych we Włoszech.

CO ZJEŚĆ W REGIONIE ABRUZJA?

Region słynie ze swojej kuchni, która oferuje dania takie jak m.in. Arrosticini (szaszłyki z baraniny), Maccheroni alla chitarra (makaron przygotowywany za pomocą specjalnej struny) oraz różne wyroby z trufli i dzikich ziół.

PREZENTY Z WŁOCH - ABRUZJA

Abruzja znana jest z wyjątkowych smaków i lokalnych specjałów, które doskonale nadają się na prezenty, to m.in. wino czerwone, oliwa z oliwek, czy tradycyjne migdałowe draże.

A Ty, który ze specjałów z regionu Abruzji wybierasz?